На кафедрі тривають захисти кваліфікаційних робіт на здобуття освітнього ступеня «магістр» спеціальності 133 «Галузеве машинобудування» освітньо-професійних програм «Інжиніринг харчових виробництв» та «Інжиніринг фармацевтичних та біотехнологічних виробництв».

У кваліфікаційних роботах були представлені перспективні технічні рішення, які можна використати на підприємствах переробної та харчової промисловості. У магістерських роботах, крім використання традиційних методів експериментальних і теоретичних досліджень, здобувачі продемонстрували моделювання технологічних процесів із використанням методів CFD (Computational Fluid Dynamics), що дозволило обґрунтувати перспективні напрямки інтенсифікації процесів і модернізації обладнання для їх проведення.

Сучасним студентам трапилося навчатись у складний період реформування освіти, пандемії та дистанційного навчання, а період захистів припав на тривожні новини про можливу російську збройну агресію. Студенти зазвичай поєднували навчання з роботою за фахом, встигаючи відвідувати заняття і виконувати диплом у перервах між змінами та коротким сном. Не кожний захистився блискуче. Але, не дивлячись на перепони, стомленість і тривожність, всі виконали поставлені завдання, захистили проекти і отримали горде звання інженера або дослідника. Ми ж впевнені, що наші випускники будуть професійно і кар’єрно зростати та гідно представляти наш Університет. У своїх роботах здобувачі широко використовували ліцензійне інформаційно-комп’ютерне забезпечення: FlowVision, COMSOL, EDEM, Autodesk Inventor, SolidWorks, MathCAD та продемонстрували високий рівень знань під час захистів.

Студенти зазвичай поєднували навчання з роботою за фахом, встигаючи відвідувати заняття і виконувати диплом у перервах між змінами та коротким сном. Не кожний захистився блискуче. Але, не дивлячись на перепони, стомленість і тривожність, всі виконали поставлені завдання, захистили проекти і отримали горде звання інженера або дослідника. Ми ж впевнені, що наші випускники будуть професійно і кар’єрно зростати та гідно представляти наш Університет.

За кожним таким Студентом стоїть наш науковий керівник, який знайшов шляхи, як надихнути Студента виконати дипломний проект, як в умовах карантину провести дослідження, як допомогти здати борги за минулу сесію, як знайти вихід із ситуації, коли Студента не відпускають з роботи на захист диплому. Отже, згадали про проблеми та успішно їх подолали. Як і останні 135 років, захисти проходять чинно. Екзаменаційна комісія, яку цього року очолив провідний вчений і практик професор Олексій Кашурін, у абсолютній більшості випадків задоволена і присвоює випускникам освітні ступені магістрів із інжинірингу харчових, фармацевтичних і біотехнологічних, поліграфічних і пакувальних виробництв.

Очевидно, що у сучасному світі, у шаленому ритмі розвитку технологій цінується не лише набір знань, а гнучкість, вміння швидко аналізувати задачу і приймати оптимальне рішення, вміння постійно навчатися і вдосконалюватися. Віримо, що за період навчання наші студенти набули цих компетенцій.

Ми щиро радіємо за кожну перемогу наших студентів і чекаємо їх реалізації за творчою і цікавою роботою. З нетерпінням чекаємо, коли наші випускники передаватимуть нам свій професійних досвід, прийматимуть на практику і працевлаштовуватимуть майбутні покоління наших студентів.

Будемо вдячні за всі критичні зауваження до нас і Університету, чекаємо конструктивних пропозицій. І… і просто чекаємо в гості, на каву.