Продовжується робота Міжнародної науково-практичної конференції “Тренди Lean-виробництва та пакування харчових продуктів”. Вчені та фахівці харчової галузі проводять онлайн лекції, семінари, круглі столи і діляться досвідом.

Останній плідний захід – це відкрита лекція для здобувачів вищої освіти та здобувачів ступеня доктора філософії за участю провідного фахівця з обробки продуктів високими тиском, професора Полтавського аграрного університету Валерія Сукманова. Звернемо увагу – статті професора Сукманова у науковому журналі нашого Університету «Ukrainian Food Journal» мають найвищі рівні цитування, а оглядова стаття про обробку продуктів тиском займає третю позицію за цитуванням із чотирьохсот інших. Це свідчить про актуальність теми у світі та значний внесок вченого у теорію і практику даного питання.До роботи семінару приєдналися вчені та творча молодь нашого Університету, Тернопільського національного технічного університету ім. Івана Пулюя, Полтавського державного аграрного університету, Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. М. Туган-Барановського, Білоруських національного технічного та аграрних університетів, Бакинського економічного університетів, Киргизького-турецького університету «Манас», Пловдівського університету харчових технологій та Русенського університету (Болгарія).Учасники семінару дізналися про напрацювання потужної наукової школи, вчені якої досліджують вплив високого тиску на властивості харчових продуктів. Зокрема, молочні, м’ясні продукти, овочеві та фруктові консерви і соки після обробки високим тиском добре зберігають свої властивості під час зберігання, а багато показників якості та безпечності є кращими, ніж після теплової обробки.Для наших вчених була корисною інформація про методи конструювання і експлуатації обладнання високого тиску, зокрема, як оптимально вибрати та забезпечити міцність робочих камер обладнання, які є сучасні методи розрахунків.
Лектор навів досвід використання високого тиску провідними виробниками харчової продукції та відповів на численні питання здобувачів. Звернемо увагу, що розглянута тема так зацікавила учасників, що робота семінару затяглася на дві години. Бажаємо шановному професору Сукманову та його науковій школі подальших успіхів та реалізації всіх напрацювань!
Дякуємо доповідачу і всім учасникам за насичений і плідний досвід, і запрошуємо на наступні заходи конференції Тренди Lean-виробництва та пакування харчових продуктів”.