Знаєте у чому криється сила інженерної науки?

Ні, не у пафосному галасі, не у красивих строкатих новинах. Сила скромно затаїлася у потужних і славних історичних наукових традиціях, що сягають середини 19 століття, у сформованих і визнаних у світі наукових школах, і, найголовніше, у потенціалі творчої молоді, яка береже, цінує традиції і творить нове.

Так, це сказано про нинішнє молоде покоління механіків-харчовиків, молодих і перспективних науковців, винахідників, інженерів і управлінців, які нині активно займаються дослідницькою роботою. Які зібралися разом на 87-й Конференції молодих вчених і поділилися останніми інноваційними розробками у галузі механічної інженерії, процесів і обладнання хлібопекарських, м’ясних і молочних, бродильних, фармацевтичних і біотехнологічних виробництв, видавництва і поліграфії, технологій дизайну і виготовлення упаковки.

Сила гордо проявляється і у зв’язку поколінь. Ось, наприклад, Конференцію розпочав Володимир Чуприна – наш випускник, провідний фахівець фірми зі світовим ім’ям «GEA Вестфалія Сепаратор Україна». Доповідач поділився секретами будови і роботи сепараторів для розділення молочних та інших продуктів, інноваційними методами їх виготовлення, експлуатації і ремонту.

Інноваційні наукові розробки і технічними рішення представили наші результати студенти та аспіранти Данило Собачко, Олександр Козака, Владислав Якимчук, Борис Михайлик, Олексій Литовченко, Богдан Пащенко і Катерина Грінінг. За їхніми доповідями простежується, які наукові завдання у галузі харчової інженерії є нині актуальними у світі. Тут потрібно згадати удосконалення процесу замішування тіста, вакуумного охолодження хліба, підвищення міцності і довговічності деталей і вузлів обладнання для переробки м’ясної сировини та мембранного розділення харчових систем, надтонкого подрібнення компонентів лікарських і косметичних засобів, питання синтез дозаторів об’ємна-вагового типу для в’язко-пластичних  харчових продуктів, аналізу конструкцій механічних захоплювальних пристроїв на засадах біоніки. Та багато інших не менш актуальних питань.

Якщо молодь працює і творить нове – значить в Україні є майбутнє, і у ньому є місце нашому Університету. Ми пишаємося здобутками нашої молоді, впевнено працюємо далі та удосконалюємося.   

Згадаємо ще одну причину для гордості – це підтримка і участь у Конференції колег з різних країн. Приємно чути добрі слова підтримки від друзів із Болгарії, Білорусі, Азербайджану, Хорватії , Румунії і Киргизстану. Тези доповідей і постери науковців з цих країн прикрашають нашу секцію. Наш діалог і підтримка сприяють більшим і якіснішим здобуткам.

Отже, підсумуємо. Робота секції машин і апаратів харчових і фармацевтичних виробництв була цікавою і насиченою. Молодь гідно представила свої здобутки, а провідні фахівці харчової галузі донесли до нас інформацію про інноваційне обладнання харчової галузі. Наукова активність молоді на нашій Кафедрі приносить результати і визнається у світі.